Tisková zpráva ApČ k útokům na TV Prima

čen. 02 2016

Vyzýváme poslance Martina Kolovratníka (ANO), aby okamžitě rezignoval. Vyzýváme předsedu ANO Andreje Babiše, aby inicioval odvolání poslance Kolovratníka ze všech funkcí, pokud tento sám nerezignuje. Vyhrožování odebráním licence za zařazování nepohodlných informací do zpravodajství nemůže a nesmí být tolerováno.

Útok na svobodu projevu nezávislé televize Prima probíhá za situace, kdy značná část české veřejnosti má výhrady ke způsobu, jakým veřejnoprávní Česká televize informuje o migrační krizi. Roste přesvědčení, že ČT nabízí za povinný poplatek pouze zmanipulované zpravodajství a publicistiku, které nebezpečí spojená s migrační vlnou a islamizací Evropy bagatelizuje. Je absurdní, že za této situace se Rada pro rozhlasové a televizní vysílání se zabývá soukromou TV Prima, jež naopak rizika spojená s migrační vlnou před diváky neskrývá.

Rada pro vysílání tak navíc evidentně činí na objednávku vládní garnitury, se kterou je personálně propojená, a za spolupráce s extremistickými neziskovkami, jež jsou také organizačně a finančně napojené na vládu. Pokud se za této situace objevují politické hlasy volající po odebrání licence televizi Prima, je třeba bít na poplach. Vláda a Rada pro vysílání pod záminkou údajné kontroly objektivity a vyváženost ohrožují svobodu slova a likvidují svobodnou žurnalistiku!

Taková mediální rada, která namísto aby hájila zájmy a potřeby občanů, funguje jako služka mocných, je nadbytečnou institucí. Celý systém takového „dohledu“ postrádá jakoukoli logiku a po volbách bude třeba jej změnit.

Za přípravný výbor ApČ

Petr Hampl, Eva Hrindová a Petr Štěpánek

2. 6. 2016

Sdílejte tento článek.